Monday, 29 January 2007

[Monolog] : Fakulti Undang-Undang UiTM...

Kiri = depan T-Shirt... Kanan = Belakang T-Shirt
'
Faculty of Law - Since 1968 - Proud to be here'. Itulah ayat yang terjahit kemas pada t-shirt fakulti undang-undang milik eksklusif batch aku. Sekali baca, cehhh.... bangga... Yalah, dapat masuk dalam fakulti antara yang tertua di UiTM Shah Alam ni. Tapi, bila direnung balik, aku tak bangga pun.


Macam mana nak bangga kalau pencapaian aku masih belum dapat diketahui berada di aras mana. Takut sungguh. Aku rasa macam gerun-gerun sikit dengan subjek Torts. Aku faham. Aku suka. Tapi, aku macam ada satu perasaan ragu-ragu sikit dengan subjek tu. Hmm...


Aku kena usaha sungguh-sungguh. Kena buktikan ayat pada t-shirt tu memang betul-betul relevan dengan diri aku ni. Kurangkan main dengan enjoy khairul @ izwan oi!!! Banyakkan studi!!! Insya-Allah berjaya. Kalau dah berjaya, senang sikit nak apply scholar Maybank...hehe...

12:00 Posted in [Monolog] | Permalink | Comments (73)

Comments

salam...
sy nk tanye sket...
susah x masuk asasi undg2 ni?
sbb sy pun dpt twrn asasi ni kt uitm gk..
bg komen?
:)

Posted by: sakura91 | Monday, 04 May 2009

salam. asasi law uitm 3 sem punye, how was it?subjek pe yg kena blaja eh?

Posted by: duranishith | Tuesday, 05 May 2009

kpd sakura dgn duranishith...

asasi undang2 uitm ada 3 jenis..
satu asasi kptm [2 sem], satu asasi uitm fast track [2 sem], satu lg asasi uitm normal tract [3 sem]..

bezanya...
asasi kptm ngan fasttrack sama..tp asasi kptm dpt elaun dan lepas habis program, asasi kptm boleh pilih utk ke mana2 ipta... tp asasi uitm akn smbung degree ke uitm...

asasi fasttrack ngan normal track sama... tp beza fastrack hbs cpat..2 sem... jd, utk fastrack, blaja subjek sama mcm normal track 3 sem, tp die packed kpd 2 sem..

fastrack utk yg dpt 5A ke atas.. jd akan wat kt shah alam.. yg 3 sem akan wat kat kedah atau kuantan... hbs program, bru smbung degree ke shah alam..

korg akan blaja subjek2 intro to law, legal research, english, contemporary legal issues dll... nk kata susah tak jugak, tp kena blaja betul2 la..xleh main2 sgt...sbb kalo terkandas, xdpt wat degree..jd rugi... terutamanya yg 2 sem [fastrack / kptm]... agak padat, jd kena bahagi masa dan belaja rerajin..

sbb asasi belum kira fully law student, jd korg kena hafal provision2 dlm Act. tp xpe..x byk pn.. =) yg pling penting, bawa diri elok2.. sbb ramai student asasi skrg dah mcm berlagak sbb rasa mcm dah hebat dpt wat asasi law... igt, asasi law xsemestinya korg akan wat degree law.. ok? ;)..

jd itu jelah..oh..kt uitm semester panggil part..semester 1 = part 1.. semster 2 = part 2.. semester 3 = part 3.. xsame mcm kt uni lain... dan alhamdulillah, skrg saya dah pun wat degree part 5... tgh final exam skrg...

so, selamat melangkah ke alam universiti!!! =)

Posted by: kai @ izwan | Wednesday, 06 May 2009

eh, apesal aku dpt lebih 5 A dapat asasi law kedah jugk?

Posted by: maryam | Saturday, 16 May 2009

maryam~selain 5A, dia ada requirement untuk english. English mesti dapat minimum A2. Minimum 5A dan English A2. Lepas tu subjek math kena credit [min C5].

Tapi, dia tengok masa ko apply tu. kAlo mase time ko apply, ko dapat 7A, tapi ramai lagi yang apply dapat 8A ke atas, so die akan pilih yg 8A ke atas je. Sebab fast track ada kuota.

Posted by: kai @ izwan | Saturday, 16 May 2009

saya mnat giler jd lawyer tp............................sye tkt la.saya ada mintak diploma undang-undang ariey tu tp x leh la.cdh.............gler.dpt 5A tp msh x lyk .Tp 2 x mematahkan semangat saya cbb sye akan belajar lagi sehingga cita-cita sye tcapai.so,apa nasihat korang?tp skrg ni tgh blaja dkt kmk tp bleh ke bdk matrik nk abik law?

Posted by: arelieya | Saturday, 27 June 2009

salam..
aku dak uitm kuantan.. asasi law...
nak tnye, korang ada tak buat sketch n forum?
wajib ker?
nanti masuk degree susah tak?
takut ler,,, mesti kene fasih speaking bi kan...
aku ni jenis gemuruh ler nak cakap dpn..
tu lar aku try masuk debates...

Posted by: princesskorn | Wednesday, 08 July 2009

nak tahu gak..

ssh tak kos ni?

Posted by: zulaifah | Monday, 10 August 2009

nk kate senang, tu tipu namanya.
nk kate susah, nnti org takut nk amek kos ni.huhu
sng cite, kos n mencabar.
kena rajin membaca.
kena rajin membaca sangat2.
sbab kunci kejayaan utk kos ni ialah baca ngan kefahaman.
akta sume xpyh hafal.
yg nk kena igt ialah kes.
kes yg buat kos ni tough.
pepun, kos ni menarik auw sbananya.
kalo kite njoy blaja kos ni, mmg bes.. =)

Posted by: kai @ izwan | Tuesday, 11 August 2009

salam..SPM sy dpt 9A,english A1,CGEO level A1 tp still xdpt fast track..huhuhu..Tp dpt gakla wat foundation kat kuantan..so, in conclusion, kdg2 penempatan 2 xekut result gak..huhuhu..papepon,kuantan is da best place compared 2 anywhere..seriously,miss da place soo much!kpd semua,x kesah la kat mane pon korang blajar,asalkan korang struggle n all out, inshaAllah korang akan berjaya..:-)

Posted by: xieyra | Friday, 22 January 2010

assalamualaikum..bro..nk tnya boleh tak..sya berminat jgak jurusan law ni tapi bi sya cuma dapat B jek..tapi subjek lain sya dapat A..bro ase sya layak tak memohon..?!

Posted by: khalis | Saturday, 13 March 2010

thnkz bro for informasi..tapi nk tnya lagi boleh x..klu nk mnx law kat uitm kedah & kuantan senang ke bro..?! sbb dengar cerita 'asasi' ni dya utamakan bdak 7 A's keatas..klu sya nk msuk jurusan pentadbiran awam then ijazah nak ambil law..boleh x..?! ap pndapat bro..?!

Posted by: khalis | Saturday, 13 March 2010

thnkz sgt2 bro coz bagi informasi berguna...bnyak gak sya thu dari bro..jadi sya ucapkan terima kasih banyak3...nnti klu ade sbrang pertanyaan..sya akan contact bro...terima kasih sekali lagi..

Posted by: khalis | Sunday, 14 March 2010

salam
khalis, mcm mana?
dapat asasi tak?

Posted by: kairulizwan | Thursday, 13 May 2010

salam bro izwan..nak tanyer...kat surat tawaran aritu dye da ckp saia dapat yang 3semnyer..yang 2 normal oo fasttrek?tp kat c tu dye cakap saia dapat yang fastreknyer..bro cakap fastrek yang 2sem nyer..tp asal dyer tulis 3sem?

Posted by: natasha | Friday, 14 May 2010

awak dapat asasi law ke?
kalau asasi fastrack 2 sem..kalau 3 sem tu asasi normal trek..
lg satu cre nk tau, kalau kampus shah alam tu fastrack. kalau kampus kuantan [bukit sekilau] atau kedah [sungai petani], itu asasi law normal track. :)

Posted by: Khairul Idzwan | Saturday, 15 May 2010

salam bro izwan,, sy dpt asasi law kt kuantn 2,, tp sy x yakin sy leh bwk,, so,sy nk tnye,ape prsediaan yg hrus sy lkukn 2 be more confident ambk kos nie??

Posted by: atikah | Saturday, 15 May 2010

salam bro,, sy dpt asasi law kt kuantn tp sy x yakin nk ambk kos nie,, so,ape prsediaan yg hrus sy wat 2 be more confident ambk kos nie???

Posted by: atikah | Saturday, 15 May 2010

oo..asasi law kuantan?
apa yg penting, kena byk baca la...kire kalo atikah nk njoy boleh..tp stadi mesti utamakan.sbb asasi ni kalau pointer xckp, nnti xleh smbung degree law..jd rugi je kan wat asasi law? :)
jd yg penting kena fokus..

nnti atikah akan belajar subjek english, legal research, psychology, economics, ngan subjek2 law. yg penting, atikah kena berani bersuara. maknanya lecturer tny jwb je. jgn takut salah. n satu lg, read a lot. a lot tau. notes2 yg lecturer bg sumer. sbb asasi xley bawal Akta, jd korang kena hafal. jd tu yg kena rajin sket. masuk degree Akta ley bawak masuk.

tp rilek je.susah2 dlu, sng2 kemudian. insyaAllah boleh bunyi. mula2 mmg rase berat, tp bygkan je amek asasi law ni mcm blaja bm mase skolah dlu.. :) jgn pk menda tu susah. k atikah? apa2 leh contact abg kt blog ni. gudluck!

Posted by: Khairul Idzwan | Saturday, 15 May 2010

salamualaik..
sy dpt asasi law fast track kt uitm..
sy nk tnyer saudara subs law dlm asasi nie sme x..dgn yg normal track(3 sem tu)..
ape subs untuk 2 sem nie?
tq_=)

Posted by: Raja Syuhadah | Sunday, 16 May 2010

waalaikumussalam...

subjek2 fastrack ngan normal track sebenarnya sama je. bezanya, kalau normal trek, dia bahagi2kan subjek tu kpd 3 sem..tp kalau fast track, dia pack kpd 2 sem. mcm msa zaman saya dulu [tahun 2005-2006, skrg saya tgh smbung LL.B Hons tgl lg satu sem :)] dari Isnin smpai Jumaat, kelas start 8.30 sampai 6. break dr 12.30 smpai 2 je. kiranya mmg pack giler la.. dlu free pun ada satu period je.

subjek2 yg akan belajar utk 2 sem ni:

BEL120
Consolidating Language Skills

BEL130
Communication Skills

CSC134
Computer and Information Processing

MTC012
Introduction to Law I

MTC016
Introduction to Malaysian Government and Politics

BEL260
Preparatory course for MUET

BEL313
Introduction to Critical Thinking

MTC037
Introduction to Law II

MTC038
Library and Information Processing Skills

MTC039
Introduction to Social Psychology

BEL332
English for Pre-Law I

BEL342
English for Pre-Law II

MTC087
Introduction to Law III

MTC088
Contemporary Global Issues

MTC099
Economic Issues and Problems

===
Kalau awak perasan, subjek English byk. Mmg asasi ni antara tujuan dia jugak, nk kukuhkan english sbb nnti lepas dah masuk degree, course 100% dlm english. jd kalau english xkuat, nnti tkut tak boleh bawak.

jd, apa2pun, gudluck dan tahniah kpd awak! apa2 boleh je contact saya kat sini :)

Posted by: Khairul Idzwan | Monday, 17 May 2010

hye bro...sya ni dpt sma la kan ngan org yg di ats tu..fast track...le x tnya..etika pkaian tyme asasi ni cm ne ek..yg pompuan ni cm ne n yg laki ni cm ne...yg pompuan la esp...n bg la sket advise itk freshie nie...thnx...

Posted by: miz spike | Monday, 17 May 2010

hye!
ok etika berpakaian.
kt uitm ni, kalau hari isnin, hari korporat. so kena pakai formal. yg pempuan kena pkai baju kurung, yg lelaki kena pakai kemeja, tie, sluar slack ngan kasut itam.

hari2 lain, pempuan leh pkai bju apa2 pun dgn syarat mesti long sleeve ngan bawah punggung. ada byk kes student x ikut peraturan ni, pastu kena saman ngan pak guard. lelaki plak kena pkai t-shrt berkolar kalau xnak kena saman. slipa mmg haram la. bile dah naik sikit, nak pakai tshirt roundneck ke, selipar ke boleh, tapi kalau kena saman, tanggung sendiri la.hehe :)

utk freshie esp fastrack, korg fokus belajar je dlu. jgn sibuk nak enjoy2 dlu. bkn apa, korg kena jaga pointer. nnti penat2 buat asasi law, ttba korg kena wat degree kos lain. lagi rugi kalau dah buat asasi, tp sbb pointer xckp, korg kena wat diploma, xleh sambung degree. jd korg dah rugi sethn.

satu lg jgn sombong ngan dak2 lain. uitm shah alam ni besar, jd mmg biasanya xkenal sape senior sape junior. even aku ngan kawan2 aku yg tgl lg satu sem ni pun, xknl junior2 and kitorg tau junior pn bkn kenal kitorg sgt.huhu... tp still, jgn sombong la..sbb asasi ni xkonfem lg korg akn stay wat law. and xkonfem korg dpt masuk degree tros. so, be humble. okay?

so, congrats n gudluck! apa2 ley contact sini. jumpa kt kampus bln 7 nnti! :)

Posted by: Khairul Idzwan | Monday, 17 May 2010

aslamualaikum..
sy nak tnye niey..
skrang sy blaja kat uitm kuantan
part 3..
n then ..
nak tnye..
bsenyer student yg xlepas tok g bls..
klu muet x lepas..
bsenyer akan dserapkan ke degree or diploma..
i want to know..

Posted by: aini | Monday, 07 June 2010

salam,nak tye..sye budak dip in microbiology kt uitm s.alam,part 5..sye mmg minat nk blajar legal study ni..cume belum sampai rezeki..so saye buat la microbiology dulu...boleh x kos cam sye smbung degree law..sbb ape yg sye bace die amik dip pentadbiran,business...kalo x dpt saye terus je smbung bachelor sc ( biomolecular)...tlg jelaskan

Posted by: sha | Saturday, 03 July 2010

aini~ depends kt uitm.. kalo xlepas g bls, dia akan serap gi prog degree lain... tp kalo pointer bwh 2.5, dia serap gi program diploma kalau xsilap...

n muet, kalo xlepas, still ley serap ke degree lg.. dgn syarat b4 grad kena dptkan band muet yg dikehendaki.. kalau x, xley konvo :)

sha~ dipendekkan cerita sha, dip microb boleh sambung law.. janji pointer ok n boleh bawak... bdak2 batch saya ada lepasan matriks sains, diploma sains, diploma hotel.. maknanya, walaupun diploma dlm bidang sains, kalau kelayakan cukup, boleh aja sambung law :)

Posted by: Khairul Idzwan | Saturday, 17 July 2010

awk sy nak tau semua uitm yg ada kos law..slain shah alam..

law mmg asasi eh???x de diploma??sy x brape paham la..

dan intake bpe kali setahun(bulan berapa)

Posted by: hanan | Wednesday, 08 September 2010

slain shah alam, kos law ada gak uitm kuantan ngan sungai petani..

tp kat kuantan ngan sungai petani wat asasi law yg 3 sem je.. degree ngan asasi fast track kat shah alam..

law xde diploma.. law nk wat sama ada asasi atau stpm atau A-Level..

intake 2 kali setahun.. julai & disember.. tp skrg asasi fast track cuma intake julai je. :) saya antara yg bertuah [1st batch asasi fast track disember intake] sblum dia revert balik intake julai aje..

Posted by: Khairul Idzwan Kamarudzaman | Sunday, 19 September 2010

salam bro,aku ni asasi law uitm s.alam.nk tnye sket,klu pasni degree,aq nak mtk u lain bleh x? aq x nk smbung kt uitm,tp masalahnyer aq under uitm,bkn kptm

=reply=
kalau ko under uitm, jawapannya tak boleh. sbb mcm aku dlu, bile under uitm, kena sambung degree kt sini. tp xrugi apa pn. ko smbung je degree kat uitm, nanti bru ko tau betapa ramai org nak grad law uitm :)
-khairul idzwan

Posted by: takaza | Wednesday, 13 October 2010

saya pelajar part 2 di uitm sg petani, kedah. baru-baru ni, uitm digemparkan dengan muet band 5. tapi baru khabar angin. saya nak tau, jika tidak dapat band yang dikehendaki, degree course apa yang disediakan? ada ke degree in political science?

thanks :)

Posted by: dayana | Tuesday, 04 January 2011

kalo lulusam stpm..x payah ambk asasi kan..trus msuk kat kat asasi normal track kan..yang saye nk tahu sekarang...syarat2 tok dak stpm nak ambk course law ni..

Posted by: najiha | Saturday, 19 March 2011

salam~

lulusan stpm xmasok asasi langsung. trus masuk first degree [Bachelor of Legal Studies]. Syarat2 die xigt la..cba cek kt website fakulti law: http://law.uitm.edu.my

Posted by: kairulizwan | Sunday, 20 March 2011

salam~
saya minat sangat ngan law ni.sejak kcil lagi..masalahnya spm sy dpt 6a je.ada hrpn ke x?then,susah x stdy law ni?hrp yg ada pnglmn bleh la share pnglmn cket2 ya!terima kasih~

Posted by: farafanisya | Saturday, 26 March 2011

salam~

boleh. 6A takde masalah. cma skrg sistem gred spm dh tukar, jd saya tak pasti skrg klau dpt 6A buat fasttrack ke normal track [rujuk komen2 sebelum ni kalau xfhm..huhu]. mcm saya dlu, thun 2005, dpt 6A, jd dpt buat asasi law fast track..

study xsusah. cuma mencabar je. hehe. tapi exciting la. especially klau dh stat buat llb hons... program professional sethn. mmg terbaik. haha

Posted by: kairulizwan | Saturday, 26 March 2011

hi abang, i pun nak buat law kat uitm, boleh tumpang tanya? dak2 yg belajar law ni biasanya diorang camne eh? senang nak bergaul ke?

Posted by: aisyah | Sunday, 27 March 2011

salam..klau english dpt B3 je tuk 1119 cmne lak ek?takot la..

Posted by: sue | Friday, 15 April 2011

aisyah-budak2 mcm biase la..mcm2 jenis ada. yg penting pembawaan kte. klau kte jenis open, senang la nk bergaul ngn sumer org ;D

sue-english 1119 xdiambil kire utk kemasukan.yg penting english kena A klau utk asasi trek pantas, n C utk asasi trek normal.. n ble nk smbung degree lps habis asasi, MUET kna at least band 4...

Posted by: khai | Friday, 15 April 2011

assalamualaikum...

abg..saye punye result so-so je... terok la jugak. just 5A. n physc bio kimia n emeth all c.. saye mmg tak minat pun sc sbject nih.. but saye minat law. yes.. mmg intrest dekat law.. but saye letak law uia for the first choice in upu..kwn saye kate kalo nak law uitm kene letak uitm as your first choice kalo tak harapan mmg tipis... top 4 upu saye sume law.. so.. rasenye saye ad harapan tak untuk dapat law... since saye tak dpt tawaran ke matrikulasi...

Posted by: farhana | Thursday, 28 April 2011

mne agi bek antare asasi law n matrik nie........

Posted by: nadz | Saturday, 07 May 2011

slm bro,,
result upu da kuar n lastly got asasi law k.p.t.m kt uitm shah alam,,
actually asasi law bwh k.p.t.m ni uke x??
elaun dpt x??

Posted by: amalina rosli | Saturday, 07 May 2011

assalamualaikum bang...
sy dapat asasi law kat uitm jengka pahang..trkjut gak dpt jauh sbb sy org w.p. labuan..tau x labuan tu katner?hehehe tp rsanya bla bca apa abg post kat ats tu mmg ngam la..bi sy dpt A- je..spm sy dpt 5a2b3c..
sy dpt twrn matrikulasi kat labuan ni tp rsanya baik ambik law sbb kat matrik kna struggle hbs2...ni dpt law 3 sem rsanya boleh angkt kot..insya Allah..abg doakn sy k..

Posted by: Sya_pQah | Saturday, 07 May 2011

salam..i'm really2 frust..sy xleh pn nk wt asasi law kt uitm uh.sy dpt 6a lam spm.mybe xde rezeki kot.apalah nasibku.xdpt apa2 twran kt u pun.hncur luluh asernya hati ini.nmpaknya kne g mtrik dhla lps ni.pray 4 me!

Posted by: fara fanisya | Saturday, 07 May 2011

em, yg UiTM jengka tu bkn p'daftaran je ke???
becoz based on what I've heard, UiTM offer Law only in Kuantan right??
dilemma I skrang. is whether nak masuk matrikulasi or UiTM, ppl often say that better in asasi becoz hard to get the UPU offers, but I'm not sure can carry on with those law study lah... huh.. O_o

Posted by: syahirah | Saturday, 07 May 2011

biasenye law akm study sbjek pe???payah x???sy dpt uitm kdah yng 3sem tu, tp xsure nk g ke tak......rmai yang ckap kena struggle betul2....bleh xplain x sal law yg 3sem????andai kata lau kita failed apa program yang kita kena amik???

Posted by: amira | Saturday, 07 May 2011

nk tnye..sye bdak sc...tp ayah sye sruh ambk law...more to pkse sbena nye..hehehe...mnt dlam law tu ade la ckit2 kot...lau sye amik abg ase sye lbeh srvive x???otok pon more to calcltion...likes +mth n phy...huhuhu...

Posted by: amirah | Sunday, 08 May 2011

huh... walau pun masalah dilemma X hbis lg, sy nak jugak tau kalo2 kat cni ada org yg akan masuk UiTM Kuantan 23 mei nanti (foundation Law) saja nak b'kenal n try to get along... meredakn nervous lah kire nye...
ada tak???

Posted by: syahirah | Sunday, 08 May 2011

syahirah, btul la tu asasi law kat kuantan je..pndftrn kat jengka..orientasi pn kat sna..smggu pastu ada bas hntr p kuantan...sy pun asasi law kuantan...cri sy kat fb-eun kyung sapiqah tajuddin...:D

Posted by: Sya_pQah | Tuesday, 10 May 2011

fb saya gak:
Siti Syahirah Abd Rahman :DDD b'jumpa lah kita di sana nanti!!!

Posted by: Syahirah | Tuesday, 10 May 2011

ok...:D

Posted by: Sya_pQah | Wednesday, 11 May 2011

hehe..terase cm nk cr membe lak kt cni yg dpt asasi law kptm shah lam ni..ade x..??ley le add sye kt fb..nor fatihah ibrahim ea..location nyerr ipoh perak..huhu.hope that we can get along together well ea..:)

Posted by: fatihahibrahim | Wednesday, 11 May 2011

er, blaja sorg or blaja group lbih efektif ? sye dpt asasi undng2 shah alam,, :)

Posted by: ALIYAH | Thursday, 19 May 2011

saya dpt asasi law uitm d sungai petani..camna cra blaja dia??nak amek undang2 nie mmg kene petah bercakap yek??

Posted by: amy | Sunday, 04 September 2011

sy dpat kat sungai petani yg 2nd intake 2011 . 16 nov ni dftar. ade geng tak kat sini ?? :)
sy mmg minat law.wlpun lmbat n dpat yg 2nd intake je,tp syukur sgt.

Posted by: fika | Saturday, 05 November 2011

Asasi Law senang je kalau tak kenapa ramai je yang boleh dapat 4 flat kan.

Aku bakal masuk UiTM Shah Alam this coming March untuk buat Bachelor of Legal Studies (BLS).
So I'll see you guys soon in Faculty of Law UiTM Shah Alam!

Posted by: Amy Syakeyla | Friday, 13 January 2012

salam,kalau kita ambik asasi law uitm(bukan kptm) boleh tak kita nk study overseas utk ijazah?thanks.

Posted by: faz | Tuesday, 27 March 2012

salam...tanya boleh????...kalau tak nak amik asasi...program dip mana yang boleh di ambil untuk smbung degree law nanti???terimakasih...

Posted by: adella | Saturday, 07 April 2012

saya nak tanya keputusan macam saya ni boleh ambik jurusan undang-undang ke tak?soalnya saya amatberminat dengan jurusan tersebut,

Posted by: kong mei ling | Wednesday, 25 April 2012

keputusan spm yang saya perolehi hanya lah 4a3b1c1d.adakah dengan keputasan ini saya boleh mengambil jurusan undang-undang tersebut/

Posted by: kong mei ling | Wednesday, 25 April 2012

ermmm....
sy bdk spm 2011 n bru je tw dpt law E0601..
erm ..ssah x??
tkot ar x leh skor..

Posted by: hawanabilla | Monday, 07 May 2012

Assalamualaikum.
Saya dah dapat asasi undang- undang dekat uitm kuantan, tapi tak sure fast track or normal track sebab diorang kata start tahun ni semua normal track dah jadi fasttrack. tapi ayah cakap saya punya 1 tahun stgh (3 sem?).
So soalan saya,
ada tak beberapa tips untuk saya score band 4 dan ke atas.
TIPS yg baik punya.
Trimas. :)

Posted by: ais | Wednesday, 09 May 2012

faz - tak pasti.. rasenya asasi mana2 pun tak boleh sbb itu internal programme. tp boleh cuba nasib. good luck!

adella-mana2 pun boleh. ada kawan dlu dari dip sains.

kong mei ling- dari keputusan mmg boleh. tapi, semuanya bergantung kat minat dan how to handle stress. utk baca kesinambungan tentang belajar law, boleh ke blog baru saya kat http://kairulizwan.wordpress.com . cari pada post kategori uitm/law/bls/llb. sekarang saya dah habis belajar. dah bergelar peguam, alhamdulillah.

hawanabilla- saya tak tau struktur sekarang macam mana. saya habis belajar disember 2010.

ais-nak score band 4 ke atas, atau nak kuasai BI, kata kunci dia BACA. Baca sebarang material dlm BI dan bercakap dalam bahasa tu.. amalkan. jgn takut buat silap. dan masa grup discussion utk MUET, tingkatkan keyakinan, pastikan kita bercakap dan jangan risau tersalah.

kepada yang lain- sila rujuk komen saya yang diawal2 untuk maklumat lanjut. tq

Posted by: khai | Thursday, 10 May 2012

Assalamualaikum and hi abg khairul izwan,
saya dapat asasi undang-undang k.p.t.m di uitm shah alam, soalan saya ialah, k.p.t.m is stands for what? and which one is better? asasi uitm or asasi kptm? thanks.

Posted by: amyra | Thursday, 10 May 2012

salam

amyra-kptm = kementerian pengajian tinggi malaysia. takde yg better antara dua tu sbb dua-dua program yg sama. cuma macam yg pnah ckp sebelum ni, kptm under kementerian, so lepas hbs xsemestinya sambung kt uitm. n oso, dulu dpt elaun sbb dia mcm matrix. tp uitm pny, akan sambung kt uitm.

apapun, dua-dua ni structure, subject, lecturers semua sama. yg beza pengelola program ni je. satu kptm, satu lagi uitm..

Posted by: khairul idzwan | Thursday, 10 May 2012

sy nk mintak pendapat..
sy mrupakan pelajar lepasan spm 2011..
sy dapat 2 tawaran iaitu asasi undang2 di uitm shah alam dan matrikulasi pahang dalam course perakaunan..
kputusan spm sy..

bm..a-
bi..a-
sn..a-
mm..a
ea..a-
sej..b+
pa..b+
pai..b+
add math..c+

brdasarkan kputusn spm sy..course ape yg sy ptut pilih..??
help me

Posted by: saidatul aishah | Wednesday, 16 May 2012

slam...nak tya..sy dpt asasi undg2 under kptm kt uitm shah alam..agak2 susah tak? n apa beza kod undg2 E601 N E 600??

Posted by: intannadia | Saturday, 19 May 2012

saya dapat asasi undang undang uitm dan matrik,saya akan ke matrik 27 hari bulan ni,ada lagi tak peluang untuk saya memohon undang-undang.bolehkah lepasan matrik memohon undang-undang

Posted by: syahira | Saturday, 26 May 2012

Slm ,
abg , saya dapat asasi law kat uitm shah Alam. 2 sem . :)
2hb jun ni dftar.
nak tanya , susah ke nak score asasi ni ea?
Pastu, buku2 apa yang kita kena beli untuk asasi ni?
Lagi satu ,
abg sekarang kan dah jadi peguam, blh cerita sikit tak tentang kerjaya peguam ni? Orang kata berisiko sebab takut tersalah defend orang yang bersalah..
Harap abg dpt bg fdback secepat mungkin.hehe..terima kasih :)

Posted by: Farhana | Monday, 28 May 2012

Slm ,
abg , saya dapat asasi law kat uitm shah Alam. 2 sem . :)
2hb jun ni dftar.
nak tanya , susah ke nak score asasi ni ea?
Pastu, buku2 apa yang kita kena beli untuk asasi ni?
Lagi satu ,
abg sekarang kan dah jadi peguam, blh cerita sikit tak tentang kerjaya peguam ni? Orang kata berisiko sebab takut tersalah defend orang yang bersalah..
Harap abg dpt bg fdback secepat mungkin.hehe..terima kasih :)

Posted by: Farhana | Monday, 28 May 2012

Bro ,
Sy lepasan SPM 2010 & smbg KPTM before this . Tp tiba-2 tergerak ht nak bt Foundation Law 2nd intake ni . Layak tk ? Sbb sy dpt 8A spm . Cuma tk sure uitm accept spm leavers batch 2010 . And another question , 2nd intake ni 2 sem @ 3 sem only . Am looking forward for your reply . TQ

Posted by: Nanna | Sunday, 26 August 2012

salam...

sy dpt 6a dlm spm..tp bi b+..tp kalau diikutkan syarat dlm kod P1005 utk 3sem kt ktn n kedah sy dah dikire menepati syarat sbb kt syarat tu just nk at least 3 subject A- dan minimum B+ for eng...tp skrg result x keluar lg... sy resah sgt...tiap mlm x boleh tido memikirkan sama ada sy diterima o x...

sy slalu dpt A dlm bm n bi msa skolah dulu..tp bile spm xtau knp result keluar all B+..:(...kwn2 sy pn trima nsib yg sama..cikgu2 ckp mgkin kami semua dpt pemeriksa yg trlampau strict..

sy kecewa sgt...

Posted by: syara | Monday, 01 October 2012

please kalau baca ni email saya dkt emmylolaaa@hotmail.my sbb saya nk tanya pasal laww.pls pls pls pls sangat and tq!

Posted by: emmy | Tuesday, 21 May 2013

hi sy dari swk. sy dpt asasi law kt uitm sg petani dan bkl mndftr 2hb jun ni. sy nk tnya bdg ni luas x pkjaan dia? tq ;)

Posted by: nun | Friday, 24 May 2013

err, excuse me, nk tanye boleh? ape difference between asasi undang undang kod E0600 dgn E0601

Posted by: wawa | Wednesday, 22 January 2014

Post a comment